Het slikken van voedingssupplementen met omega 3 kan gunstig zijn voor mensen met bestaande gezondheidsproblemen, maar het nut ervan is voor gezonde mensen nog onbewezen. Recent onderzoek toont juist het tegendeel aan: deze supplementen kunnen schadelijk zijn.
Waarom is omega 3 zo gezond?
Onderzoek heeft keer op keer aangetoond dat omega 3-vetzuren veel gezondheidsvoordelen hebben. Ze helpen de bloeddruk te verlagen, versterken het immuunsysteem en kunnen zelfs de mentale gezondheid verbeteren.
De twee belangrijkste omega 3-vetzuren, eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA), bieden een breed scala aan gezondheidsvoordelen, voornamelijk dankzij hun ontstekingsremmende werking. ‘Ook stimuleren ze de energieproductie van onze cellen,’ legt Daniel Monti uit, hoogleraar aan de Thomas Jefferson University (VS).
Leestip: Hoe (on)gezond zijn populaire voedingssupplementen?
Om voldoende omega 3-vetzuren binnen te krijgen, kun je het beste vette vis eten, zoals zalm, makreel en ansjovis. Maar ook plantaardige bronnen zoals zeewier, walnoten, sojabonen, lijnzaad, chiazaad en hennepzaad bevatten omega 3.
Voeding of supplementen?
Welke voedingsbron je ook kiest, experts zijn het over één ding eens: het is beter om de inname van omega 3 uit voeding te verhogen dan via supplementen. Een voedingsbron zoals zalm biedt namelijk veel meer voedingsstoffen dan alleen een geconcentreerde hoeveelheid EPA en DHA.
‘Daarnaast is de chemische structuur van het vet in een vis anders dan die in een visoliesupplement,’ zegt Monti. ‘En het productieproces kan de kwaliteit van de voedingsstoffen in supplementen aantasten, of zelfs vervuilen.’
Leestip: Wat kun je het beste eten als je ziek bent?
En misschien wel het belangrijkste: de gezondheidsvoordelen van omega 3 in supplementvorm zijn voor gezonde mensen nog grotendeels onbewezen. Terwijl omega 3 uit voeding aantoonbaar goed is voor hart en bloedvaten, moet onderzoek nog uitwijzen of dat ook geldt voor supplementen.
‘Veel mensen begonnen zo’n twintig jaar geleden met het slikken van omega 3, omdat eerste studies een betere hartgezondheid lieten zien,’ zegt Andrew Freeman, cardioloog en directeur cardiovasculaire preventie en welzijn bij National Jewish Health in Denver (VS). ‘Maar die resultaten zijn inmiddels grotendeels weerlegd.’
De risico’s van supplementen
Voor het tegendeel is juist steeds meer bewijs: visoliesupplementen lijken voor gezonde mensen eerder schadelijk dan nuttig. Zo ontdekten wetenschappers in 2024 dat mensen zonder hartproblemen juist meer kans hebben op een beroerte of hartritmestoornissen als ze visolie slikken.
Ook uit een analyse van 36 studies bleek dat omega 3-supplementen het risico op hartziekten kan verhogen. Hoe dit precies komt, is nog niet helemaal duidelijk, maar een mogelijke verklaring is dat omega 3 de elektrische signalen in het hart verstoort.
Leestip: Feit of fabel: werkt magnesium als natuurlijk slaapmiddel?
Freeman benadrukt bovendien dat supplementen vaak toxische stoffen kunnen bevatten. De productie van omega 3-supplementen is namelijk niet gereguleerd. Daardoor bevatten sommigen nauwelijks visolie, maar wél schadelijke stoffen zoals zware metalen. ‘In veel gevallen weet je niet precies wat er eigenlijk in de pillen of capsules zit,’ zegt Freeman.
Wanneer supplementen wél nodig zijn
Voor sommige mensen zijn visoliesupplementen wél nodig. ‘Zo kunnen ze helpen bij bepaalde hartziekten of bij een sterk verhoogd triglyceridengehalte,’ zegt Ann Marie Navar, cardioloog aan UT Southwestern Medical Center in Texas (VS). Triglyceriden zijn een type vet in je bloed die je lichaam gebruikt om energie op te slaan. Ook bij een verhoogd risico op alvleesklierontsteking wordt het slikken van visolie soms aangeraden.
In zulke gevallen kiezen artsen meestal voor een voorgeschreven supplement, omdat deze betrouwbaarder zijn dan de vrij verkrijgbare varianten. Wie toch een supplement in de winkel koopt, doet er goed aan om producten van vertrouwde merken te kiezen en op de keurmerken op de verpakking te letten. Bewaar deze daarna altijd op ene koele, donkere plek.
Meer ontdekken? Krijg onbeperkt toegang tot National Geographic Premium en steun onze missie. Word vandaag nog lid!
Jim Pouli
Editor
Jim is editor voor National Geographic. Hij studeerde sociale geografie, en specialiseerde zich in duurzaamheid en groene steden. Schrijven is zijn passie; hij ziet in elk verhaal – hoe klein ook – een kans om de wereld beter te begrijpen. In zijn vrije tijd bezoekt hij graag concerten en filmhuizen, of gaat hij hardlopen.